Vāstu Vidya (sanskr.)

Arkkitehtuuria sopusoinnussa Luonnon kanssa

Etusivu   l   Esimerkit   l   Periaatteet   l   Vaikutukset   l   Tutkimukset   l   Rakenna!

 
 


STHAPATYA VEDA -ARKKITEHTUURIN KOLME PERUSPERIAATETTA

Universaalien lainalaisuuksien huomioonottaminen

 1. OIKEA ILMANSUUNTA
  Vedalaisen arkkitehtuurin mukaan talojen pääjulkisivu ja sisäänkäynti on sijoitettava itään, koska idän suunnassa auringon energian vaikutus elämään on suurin, ja koska auringonnousu herättää lisääntyvää elinvoimaa ihmisessä ja luonnossa.

 2. OIKEA HUONEIDEN SIJAINTI
  Kulkiessaan taivaankannella idästä länteen aurinko säteilee erilaista vaikutusta talon eri osissa. Rakennuksen pohjaratkaisussa on otettava huomioon nämä energiavaikutukset niin, että talon eri huoneissa tapahtuvat toiminnat ovat sovussa luonnon energioiden kanssa.

 3. OIKEAT MITTASUHTEET
  Kaikella on luonnossa oma rytminsä tai mittasuhteensa, luonteensa ja toimintansa mukaisesti. Vääristä mittasuhteista seuraa epätasapainoa ja ongelmia.
  On olemassa ihanteelliset, luonnon parhaan tuen takaavat mittasuhteet toimiston tai asunnon jokaiselle huoneelle. Maharishi Sthapatya Vedassa käytetään hyväksi kosmisia mittasuhteita yhdistettynä ihmisfysiologian suhteisiin.


Näiden periaatteiden lisäksi suositaan ekologisen rakentamisen nykyisiä menetelmiä ja tekniikoita asukkaiden terveyden ja ympäristön suojelemiseksi. Näistä esimerkkejä ovat luonnolliset, myrkyttömät materiaalit ja maalit, ympäristöystävälliset energialähteet, luonnollinen ilmastointi ja matalajännitteinen sähkö.

Yleisesti ei tiedosteta, että asuin- ja toimistotalojen orientointi, eli suuntaaminen kohti pääilmansuuntia, vaikuttaa suuresti talon käyttäjien menestykseen ja kehitykseen, ei ainoastaan toiminnassa, vaan myös terveyden, hyvän onnen ja ihmissuhteiden alueilla.

 

Copyright 2003-2005 TM-liitto ry. Kaikki oikeudet pidätetään.